نخست‌وزیر بریتانیا از ایران خواست تنش‌ها را در منطقه کاهش دهد

ریشی سوناک تاکید کرد که بریتانیا به استفاده از ظرفیت‌های دیپلماتیک و سایر ابزارها برای کاهش تنش‌ها در منطقه ادامه می‌دهد

ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا روز دوشنبه ۲۹ ژانویه (۹ بهمن) در سخنانی گفت که نگران تنش‌ها در خاورمیانه است.

او پس از حمله‌ای که منجر به کشته شدن سه نظامی آمریکایی در شمال شرقی اردن در نزدیکی مرز سوریه شد، از جمهوری اسلامی ایران خواست که تنش‌ها را کاهش دهد.

به گزارش رویترز، سوناک گفت که بریتانیا حملات هواپیماهای بدون سرنشین را که بنا به اعلام ایالات متحده به دست شبه‌نظامیان برخوردار از حمایت ایران انجام شده است، «کاملا محکوم می‌کند».

او همچنین در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: «ما نگرانیم و از ایران می‌خواهیم که تنش‌ها را در منطقه کاهش دهد.»

نخست‌وزیر بریتانیا افزود: «ما قاطعانه در کنار متحدانمان ایستاده‌ایم تا ثبات و صلح را برای منطقه به ارمغان آوریم. همانند ارزیابی آمریکا، معتقدیم که این حمله به دست گروه‌های شبه‌نظامی برخوردار از حمایت ایران در سوریه و عراق انجام شده است.»

او با اشاره به مشارکت بریتانیا در حملات علیه شبه‌نظامیان حوثی در یمن، گفت: «به استفاده از همه ظرفیت‌های خود، از جمله ظرفیت‌های دیپلماتیک و سایر ابزارها، برای کاهش تنش‌ها در منطقه ادامه می‌دهیم.»

حمله یکشنبه که علاوه بر کشته شدن سه سرباز آمریکایی، ۳۴ تن از نیروهای نظامی ایالات متحده را نیز زخمی کرد، اولین حمله مرگبار علیه نیروهای آمریکایی از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در اکتبر ۲۰۲۳، و نشان‌دهنده تشدید تنش‌هایی است که خاورمیانه را فراگرفته است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل دوشنبه، ۲۹ ژانویه (۹ بهمن)، در بیانیه‌ای اعلام کرد که تهران در حمله به نیروهای آمریکایی در اردن دست نداشته است.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، نیز گفت که حمله اخیر به نیروهای آمریکایی به دستور مقام‌های تهران انجام نگرفته است، و مدعی شد که «گروه‌های مقاومت در منطقه در تصمیمات و اقدامات خود از جمهوری اسلامی ایران دستور نمی‌گیرند».

او مسئول دانستن ایران را در این زمینه «فرافکنی و توطئه» خواند و تهدید کرد: «مسئولیت عواقب اتهامات تحریک‌آمیز علیه ایران، بر عاملان طرح چنین ادعاهای بی‌اساسی است.»

حمله مرگبار شامگاه یکشنبه، ۲۸ ژانویه، واکنش‌ گسترده اعضای کنگره آمریکا و سناتورهای ارشد این کشور را برانگیخت. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، نیز چنین اتفاقی را «یکی از پیامدهای ضعف جو بایدن» خواند و افزود: «سه سال پیش ایران ضعیف، شکسته و کاملا تحت کنترل بود. به لطف سیاست فشار حداکثری من، رژیم ایران به‌سختی توانست تامین مالی نیروهای نیابتی تروریستش را پیش ببرد، اما در ادامه جو بایدن وارد شد و میلیاردها دلار به ایران داد تا از آن برای گسترش خونریزی و کشتار در سراسر خاورمیانه استفاده شود.»

تیم امنیت ملی کاخ سفید عصر یکشنبه با حضور جو بایدن و کامالا هریس، معاون رئیس ‌جمهوری ایالات متحده، برای بررسی حمله‌هایی که به کشته ‌شدن سه سرباز آمریکایی در اردن انجامید، تشکیل جلسه داد. بر اساس اطلاعات منتشرشده از این جلسه، رئیس ‌جمهوری ایالات متحده تاکید کرد که «به کشته ‌شدن سربازانمان در مرز اردن و سوریه پاسخ خواهیم داد».